Dagtur Läckö slott

Vi besöker Läckö slott som, med sin imponerande fasad och vackra omgivningar, är en av Sveriges mest välbevarade historiska byggnader. Under århundradena har slottet varit både fästning, biskopsresidens och ståtligt adelssäte. Här får vi en guidad slottsvisning där vi riktigt känner historiens vingslag! Sedan beger vi oss mot restaurangen i Naturum Vänerskärgården - Victoriahuset, naturskönt inbäddad i Vänerns vassrugg som inspirerat arkitekterna när byggnaden ritades - för övrigt en present till kronprinsessan Victoria på hennes 30-årsdag 2007 och som dessutom är hotell. Här avnjuter vi en god lunch. Efter det kan man välja att gå runt på egen hand i slottsträdgården och varför inte besöka den trevliga slottsbutiken, där de säljer t ex Läckö slottskrukan, designad med Läckö som inspiration.

På hemvägen gör vi ett stopp vid hamnen i vackra Mariestad. Här ges möjlighet till att fika och strosa runt i de mysiga gamla stadsdelarna innan vi beger oss tillbaka mot Örebroområdet igen.

Foto: Läckö slott

Dagsprogram

  • Färdväg

    Nybble - Örebro - Adolfsberg - Mosås - Kumla - Brändåsen - Laxå

  • Läckö slott

    Läckö Slott, mest känt De la Gardieslottet vid Vänerns strand, har ett medeltida ursprung. Skarabiskopen Brynolf Algotsson lade här 1298 grunden till en befäst borg, som troligen bestod av två eller tre enkla hus inom en skansmur. Borgen låg strategiskt mitt i det dåvarande stiftet. På sin väg mot Nidaros fann även pilgrimerna att borgen utgjorde en bekväm anhalt. Efter en brand på 1470-talet utvidgades borgen av biskop Brynolf Gerlachsson.
    Efter reformationen 1527 upphörde Läckö att fungera som biskopsborg. Gustav Vasa tog över och lär enligt skrivna källor ha besökt slottet två gånger. Läckö for under långa tider illa av vanvård, men efter att en svåger till kungen, Svante Sture, tagit över gjordes reparationer och förbättringar. Hogenskild Bielke, gift med Svante Stures dotter Anna, blev friherre och erhöll Läckö som friherrskap 1571. Av tradition förknippas ett äldre måleri i ett par av salarna med Bielkes upprustning av slottet.
    Läckö Slott förlorade i intresse under en tid och inte förrän fältherren Jacob Pontusson De la Gardie fick det i förläning år 1615 återtog slottet sin forna betydelse. Greven företog stora om- och tillbyggnader, bland annat fullbordades huvudborgens tredje våning. Portalen som leder in till stora borggården tillkom under denna tid, liksom även det kalkmåleri med växtslingor och figurer som finns kvar i nischer, trapphus och är synligt även i tredje våningens salar.

  • Magnus Gabriel De la Gardie

    Greve Magnus Gabriel De la Gardie var bara trettio år när han övertog slottet och grevskapet. Han innehade under sin livstid flera av landets högsta ämbeten, bland annat var han riksdrots, det förnämsta ämbete man kunde ha. Drottning Kristina skänkte honom många titlar och förläningar, men till slut råkade han i onåd och förvisades från hovet. Magnus Gabriel och hans hustru Maria Eufrosyne innehade över 1 000 skattepliktiga gårdar i Sverige och Östersjöprovinserna. År 1654 satte han igång stora byggnadsarbeten på Läckö. Förborgen försågs med nya rum och bostäder åt tjänstefolket, den så kallade köksborgen likaså. Slottskyrkan är också Magnus Garbiels verk. En fjärde våning tillkom i huvudborgen och en rad konstnärer dekorerade väggar och tak. Det är i stora delar denne greve Magnus Gabriel De la Gardies slott vi upplever idag när vi besöker Läckö, även om medeltiden framträder starkt.

    Foto: tavla Läckö slott

  • Resefakta

    Ingår i resans pris:
    Bussresa
    Entré och guidad slottsvisning inkl Lilla slottsträdgården
    Lunch på restaurangen Naturum Vänerskärgården Victoriahuset bestående av varmrätt, sallad, bröd & smör, bordsvatten samt kaffe och kaka
    Reseledningens tjänster

    Tillkommer:
    Ev dryck, övriga måltider, avbeställningsskydd, reseförsäkring.


    Vid avbokning senare än 7 dagar före avresa betecknas anmälningsavgiften som avbokningskostnad.

    I övrigt se resevillkor för dagturer.

  • Parkeringsmöjlighet i Nybble utanför Örebro

    Kostnadsfri parkering finns vid Palm & Gyll för våra resenärer under resdagarna. Vägbeskrivning finns att få, eller se google maps.

    Länk för mer info: https://palmochgyll.se/pnybble

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Nybble Palm & Gyll Buss Nybble 6 719 91 Vintrosa 07:00
Örebro Scandic Grand Fabriksgatan 21-23 07:20
Adolfsberg Hpl Korskyrkan ( Under gångbron ) 07:25
Mosås Hpl Mosås 07:28
Kumla Resecentrum 07:40
Brändåsen Cirkle K ( Obs parkeringsavgift ) 07:50
Laxå HPL Laxå E20 ( Rastpunkt ) 08:05

Karta

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserFrån pris
20/7-2025 söndagDagtur till Läckö slottMer än 81 175:-Boka