Skip to main content

Sparesa till Kosta Boda Art Hotel med jultema samt Huseby Julmarknad

Välkommen med på en lyxig sparesa med jultema till Kosta Boda Art Hotel samt Huseby julmarknad!

Glasriket – en lika het spa- som designupplevelse

Det småländska konstglaset har blivit berömt världen över och återfinns i många svenskars hem. Till Glasriket kommer årligen över en miljon besökare för att uppleva den fascinerande tillverkningsprocessen vid de heta ugnarna, och inte minst för att handla glas. 

Vi bor på det 4-stjärniga spahotellet Kosta Boda Art Hotel där vi kopplar av i en skön miljö som har allt man kan önska för både kropp och själ – helt omgivna av glaskonst!

Ett måste är att besöka den mysiga julmarknaden och på Kosta Outlet kan man fynda bland glas, mode, skor, outdoor etc. Med lite tur finns chans att spara upp till 70% på de vanliga butikspriserna.

En oförglömlig kväll med glasblåsning, musikunderhållning till hyttsill kombinerat med klassist svenskt julbord väntar.  

För de som så önskar spenderas en dag på stämningsfulla Huseby julmarknad som med sina utställare, hantverkare och mathantverkare, är en av landets och Nordens största evenemang för genuint hantverk och småskaligt tillverkad mat, ofta direkt från gårdsföretag.

 

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Örebro - Kosta

  Vi beger oss från Örebro på morgon och tar vägen via Askersund, Motala och Vetlanda på vår resa söderut. Vi gör paus för fika innan vi fortsätter vår resa genom det småländska landskapet. Vid lunchtid anländer vi till Destination Kosta. Lunch intas på egen hand. Det finns flera restauranger på området att välja mellan. Kl 15 checkar vi gemensamt in på det spektakulära designhotellet Kosta Boda Art Hotel. Resten av eftermiddagen är fri tid för spa och/eller shopping.

  Hotellet och spaavdelningen är designade av sju framstående formgivare och glaskonstnärer, inget rum är det andra likt. Spamiljön är uppbyggd som en kreativ undervattensvärld fyllt med blå mosaik, elegant ljussättning och en undervattensutställning av glaskonstverk på botten av inomhuspoolen. Hotellets naturliga samlingspunkt är Glasbaren. Här kan du slå dig ner på en uppvärmd och belyst glasstol samtidigt som du njuter av något att dricka i ett vackert kristallglas signerat Orrefors och beställer in en bit mat från pubmenyn.

  På Kosta glasbruk produceras både Kosta Boda och Orrefors, vilka tillhör två av världens främsta varumärken när det gäller glas och glaskonst. På Kosta Outlet kan man fynda bland glas, mode, skor, outdoor etc. Med lite tur finns chans att spara upp till 70% på de vanliga butikspriserna.

  Örebro - Kosta
 • Julhyttsill

  På kvällen beger vi oss gemensamt till glashyttan för en tillställning där rejäl småländsk mat dukas upp i kombination med traditionellt svenskt julbord. Vi bjuds på underhållning och glasuppvisning till maten. Eventuellt finns möjlighet för någon modig i sällskapet att själv prova på glasblåsning under kvällen.

  Hyttsillsmat består först och främst av insaltad sill tillagad med lök och grädde. Till det hör även isterband, saltfläsk och bakad potatis med kryddsmör. Det är typisk mat för trakten som går långt tillbaka i tiden då hyttan också var bygdens samlingspunkt. Hyttsillen avslutas med kaffe och en traditionell småländsk ostkaka med sylt och grädde.

 • Dag 2: Utflykt till Huseby julmässa

  Efter frukost åker de i gruppen som vill mot Huseby Julmarknad. Huseby julmässa är med sina utställare, hantverkare och mathantverkare, en av landets och Nordens största evenemang för genuint hantverk och småskaligt tillverkad mat, ofta direkt från gårdsföretag.

  Huseby julmässa erbjuder ett fantastiskt utbud av utvalt hantverk och mathantverk från hela landet. Hantverkare väljs med omsorg ut varje år för att få delta på mässan. Mathantverket är småskaligt och ofta gårdstillverkat. Förutom utställarna som du hittar i sju olika lokaler finns den Gamla Smedjan med butik och information, Biskopshuset med sin keramik och Kronobergsslöjdarna i Grevebyggnaden.

  Huseby slott har öppet varje dag, bevarat precis som när Fröken Florence Stephens lämnade det och Husebys museer har öppet för besök. Stallet dukar upp det godaste från julbordet. Mejeriet serverar matiga mackor, värmande soppor och god fika. På området finns flera foodtrucks med grillat, vilträtter, vegetariskt och mycket annat gott att äta. Vi beräknar vara åter i Kosta sen eftermiddag.

  Resten av eftermiddagen spenderas fritt. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3: Kosta - Örebro

  Efter en härlig hotellfrukost möter vår guide upp och tar oss på en intressant visning i glasets tecken i glashyttan och Kosta Art Gallery. Avresa kl 11 från hotellet. Vi gör stopp för lunch och besöker Rudenstams Gårdsbutik utanför Huskvarna på hemvägen. Vi beräknas åter vara i Örebro sen eftermiddag.

 • Glasriket

  Glasriket kallas ett område i Småland som sedan 1700-talet är känt för en omfattande glasindustri. I dag finns 13 glasbruk och studiohyttor i Glasriket. Som officiell benämning är Glasriket ett etablerat och formaliserat samarbete mellan Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge kommuner i Småland (Kalmar och Kronobergs län) samt de verksamma glasbruken och studiohyttorna.

  Kosta Boda är Sveriges äldsta glasbruk och grundades 1742. Namnet Kosta kommer från inledningsbokstäverna i de båda grundarna Anders Koskull och Georg Bogislaus Staël von Holsteins efternamn. Med tiden kom även orten där bruket var beläget att uppkallas efter glasbruket. Idag ägs Kosta Boda av New Wave Group AB.

 • Utställning

  Bertil Vallien - 60 år med Kosta
  -Bertil Vallien firar 60 år som konstnär och glasformgivare. Bertil är en av Sveriges mest folkkära och internationellt berömda konstnärer och glasformgivare. Nu ser han tillbaka på sin enastående sextioåriga karriär med en utställning i KostaBoda Art Gallery 20/10-31/12 2023

 • Resefakta

  Ingår i resans pris:
  Bussresa
  Besök i Glasriket på Destination Kosta
  Besök på Kosta Julmarknad
  Två frukostar
  En Julhyttsill
  En middag på restaurang Linnea
  Två hotellövernattningar med del i dubbelrum
  Utflykt och entré till Huseby julmarknad
  Guidning i Glashyttan och Kosta Art Gallery
  Spaentré, lån av morgonrock och tofflor
  Besök på Rudenstams gårdsbutik utanför Huskvarna på hemvägen


  Tillkommer:
  Enkelrumstillägg
  Övriga måltider
  Fika
  Måltidsdryck
  Ev sen utcheckning från hotellet dag 3
  Ev avbeställningsskydd och reseförsäkring. Erbjuds inte av Palm & Gyll men vi rekommenderar de som inte har via hemförsäkring/kreditkort att teckna på erv.se

 • Parkering i Nybble utanför Örebro

  Kostnadsfri parkering utan el finns vid Palm & Gyll för resenärer under resdagarna. Se länk: https://palmochgyll.se/pnybble

Karta