Skip to main content

Dagtur med Dalslands kanal

Dalslands kanal - Håverud - Långbron 

Under sommaren trafikerar M/S Storholmen och M/S Dalslandia Dalslands kanal. De romantiska brukssamhällena med sina slusstationer och herrgårdar som vi passerar knyts samman av vackra sjöar med orörd natur och rikt fågel- och djurliv. På sträckan Håverud-Långbron passeras tolv spännande slussar på sex olika slusstationer. Båtresan börjar med att vi åker över akvedukten i Håverud.

Det var Prins Eugen som myntade uttrycket Dalsland – Ett Sverige i miniatyr. Här finns bördiga slättmarker i söder, kust och skärgård mot Europas tredje största insjö Vänern i öster, småstadsliv i Åmåls gamla kvarter och vildmarker med skog och berg som gränsar i väst och norr mot Bohuslän, Norge och Värmland. Genom landskapet flyter Dalslands kanal med de många slussarna och brukssamhällen längs vattendragen vittnar om en rik industrihistoria.

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Färdväg

  Nybble - Örebro - Karlskoga - Kristinehamn - Ölme - Karlstad - Grums - Säffle - Åmål

 • Dagstur

  Efter vägen görs ett stopp för fika. Här serveras kaffe eller te och smörgås.

  Innan vi börjar vår resa ges fri tid att strosa runt i Dalslands Center Håverud efter eget intresse. Här finns förutom café och museum, möjligheter att shoppa hantverk och souvenirer. I Dalsland finns sedan länge en stark tradition av slöjd och hantverk.

  Under sommaren trafikerar M/S Storholmen och M/S Dalslandia Dalslands kanal. Vi stiger ombord i Håverud på den turbåt som ska ta oss mot Långbron. Båtresan börjar med att vi åker över akvedukten. Vid lunchtid blir vi serverade varmrökt lax, potatis, örtsås och sallad. Ombord finns även caféförsäljning med fullständiga rättigheter. Tänk på att ha med kontanter då det på båten inte går att betala med kort/swish. Under resan guidas vi av skepparen som berättar om kanalen och de tolv slussar på sex olika slusstationer som vi passerar.

  Vi räknar med att vara åter i Örebro vid ca 19.30-tiden.

 • Akvedukten i Håverud

  När planerna uppdagades vid 1800-talets mitt att bygga ihop det dalsländska sjösystemet till en kanal på passagen i Håverud, var den allmänna meningen att det var omöjligt då starka strömmar och branta klippor kännetecknar platsen. Lösningen blev akvedukten, en fritt hängande bro, där vattnet leds i en 33,5 meter lång plåtränna ovanför den forsande strömmen. Kontstuktören, den kände kanal- och järnvägsbyggaren Nils Ericson kom med idén och genomförde den.
  Akvedukten och slusstrappan över den forsande branten i Håverud är en av Dalslands mest besökta sevärdheter och ett stycke historia som bäst upplevs på plats. Det finns många akvedukter i världen. De flesta byggdes som romerska stenvalvsbroar, andra i en kombination av stenvalvsbroar med överbyggnad av gjutjärnsrännor, men akvedukten i Håverud är helt unik i sitt slag. Akvedukten och hela Dalslands kanal stod klar efter endast fyra år och invigdes av kung Carl XV år 1868.

 • Resefakta

  Ingår i resans pris:
  Bussresa
  Båtbiljett Håverund - Långbron
  Lunch ombord på båten
  Bussfika på förmiddagen (smörgås och dryck).

  Tillkommer:
  Ev dryck, övriga måltider, avbeställningsskydd, reseförsäkring.


  Vid avbokning senare än 30 dagar före avresa betecknas anmälningsavgiften som avbokningskostnad.

  I övrigt se resevillkor för dagturer.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Nybble Palm & Gyll 06:00
Adolfsberg Hpl Korskyrkan 06:15
Örebro Resecentrum hpl N 06:30
Vintrosa Hpl Lannakorset buss slingan 06:45
Karlskoga Busstation 07:05
Kristinehamn Rastplats Kvarndammen 07:20
Stolpen Hpl Stolpen 07:30
Väse Hpl Väsemotet 07:40
Karlstad Hpl Innebandyarena på Hagalundsvägen (Obs inte vid arenan) 08:00

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
29/7Buss 81 375:-Boka
6/8Buss Mer än 81 375:-Boka