Skip to main content

Dagtur med Dalslands kanal

Dalslands kanal - Långbron - Håverud

Det var Prins Eugen som myntade uttrycket Dalsland – Ett Sverige i miniatyr. Här finns bördiga slättmarker i söder, kust och skärgård mot Europas tredje största insjö Vänern i öster, småstadsliv i Åmåls gamla kvarter och vildmarker med skog och berg som gränsar i väst och norr mot Bohuslän, Norge och Värmland. Genom landskapet flyter Dalslands kanal med de många slussarna och brukssamhällen längs vattendragen vittnar om en rik industrihistoria.

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Färdväg

  Nybble - Kumla - Örebro - Karlskoga - Kristinehamn - Ölme - Karlstad - Grums - Säffle - Åmål

 • Dagstur

  Utanför Åmål görs ett stopp för fika. Här serveras kaffe eller te och smörgås.

  Under sommaren trafikerar M/S Storholmen och M/S Dalslandia Dalslands kanal. Vi stiger ombord vid Långbron på den turbåt som ska ta oss mot Håverud. Vid lunchtid blir vi serverade varmrökt lax, potatis, örtsås och sallad. Ombord finns även caféförsäljning med fullständiga rättigheter. Tänk på att ha med kontanter då det på båten inte går att betala med kort/swish. Under resan guidas vi av skepparen som berättar om kanalen och de tolv slussar på sex olika slusstationer som vi passerar. Precis innan vi når vår slutdestination i Håverud åker vi över akvedukten.

  Innan vi börjar vår resa hemåt ges fri tid att strosa runt i Dalslands Center Håverud efter eget intresse. Här finns förutom café och museum, möjligheter att shoppa hantverk och souvenirer. I Dalsland finns sedan länge en stark tradition av slöjd och hantverk.

  Vi räknar med att vara åter i Örebro vid ca 19.30-tiden.

 • Akvedukten i Håverud

  När planerna uppdagades vid 1800-talets mitt att bygga ihop det dalsländska sjösystemet till en kanal på passagen i Håverud, var den allmänna meningen att det var omöjligt då starka strömmar och branta klippor kännetecknar platsen. Lösningen blev akvedukten, en fritt hängande bro, där vattnet leds i en 33,5 meter lång plåtränna ovanför den forsande strömmen. Kontstuktören, den kände kanal- och järnvägsbyggaren Nils Ericson kom med idén och genomförde den.
  Akvedukten och slusstrappan över den forsande branten i Håverud är en av Dalslands mest besökta sevärdheter och ett stycke historia som bäst upplevs på plats. Det finns många akvedukter i världen. De flesta byggdes som romerska stenvalvsbroar, andra i en kombination av stenvalvsbroar med överbyggnad av gjutjärnsrännor, men akvedukten i Håverud är helt unik i sitt slag. Akvedukten och hela Dalslands kanal stod klar efter endast fyra år och invigdes av kung Carl XV år 1868.

 • Dalslands Center

  Möjlighet finns för den som så önskar till ett besök Dalslands kanalmuseum, en fin utställning som där man kan lära sig mer om livet längs med kanalen och om dess historia. Sedan 1830-talet har man på den plats Dalslands Center ligger, tidigare ägnat sig åt tillverkningsindustri. Också järnbruk, massafabrik och pappersbruk har inrymts i de pampiga gamla lokalerna som nu inrymmer besökscentrum, butiker, restaurang och café.

Karta