Skip to main content

Herr Arnes Penningar Västanå Teater

Välkommen med på denna resa där vi åker djupt in i det sagolika värmländska landskapet helt i Selma Lagerlöfs anda, närmare bestämt till Berättarladan utanför Sunne där Västanå Musik & Teater huserat sedan 1999. På resan får vi också tid att strosa omrking i Rottneros park i Sunne, en unik skulpturpark med sköna naturparker och nyskapande trädgårdsformgivning i en spännande kombination. Rottneros herrgård är förebilden för Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Lunch äter vi gemensamt på Wärdshuset Nils Holgersson.

Herr Arnes penningar är en spännande spökhistoria, där Selma Lagerlöf håller oss på halster under hela vår föreställning. Intrigen har verklighetsbakgrund och utspelar sig i Bohuslän den kalla vintern 1586. Det är en tid av mycket oro i samhället, ständiga krig mellan Sverige och Danmark-Norge och dessutom underliggande religionskonflikter mellan katolicismen och den lutherska reformationen. I Marstrand pågår en intensiv sillperiod som fått fiskare och uppköpare från hela Nordeuropa att söka sig till ön. Där det råder en sådan Klondyke-stämning samlas mängder av folk som vill tjäna pengar. Marstrand fick namn om sig att vara den mest sedeslösa platsen i Norden.

Under dessa omständigheter sker fruktansvärda mord på den lutherska prästen Herr Arne och hela hans familj. Mördarna kommer undan med Herr Arnes stora penningkista av ek. Men prästens pengar är redan befläckade då herr Arne själv rövat sin skatt från klostren. En enda ur familjen kommer levande undan, den fattiga fosterdottern Elsalill. Hon blir omhändertagen av en fiskmånglare, Torarin, och får börja rensa fisk nere på bryggan i Marstrand för att tjäna sitt uppehälle.

Men de döda vaknar till liv, sådana brutala mord måste uppklaras och brottet hämnas. Det blir ett övernaturligt, psykologiskt grymt spel med naturen som relief, då isen har lagt sig hårdare än vanligt och trots islossning på andra ställen vägrar den gå upp. Först måste mördarna bli funna och straffade.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Färdväg

  Nybble - Kumla - Örebro - Karlskoga - Kristinehamn - Karlstad

 • Dagstur

  Efter vägen görs ett stopp för fika. Väl framme i Sunne väntar en lunchbuffé på Wärldshuset Nils Holgersson. Därefter fri tid inne på Rottneros park.

  Rottneros Park är en fantastisk blomster och skulpturpark på många sätt. Parken är till ytan hela 22 hektar stor. Här finns många olika miljöer och trädgårdsrum att utforska. Runt varje byggnad finns växter och skulpturer som skapar karaktär till de olika rummen. Eftersom det är så stort finns det också rum för alla. Du finner lätt en plats att slå dig ner på utan att trängas med andra. Här finns också ett glasscafé och butik där du hittar bruks- och konsthantverk från bygden för både inomhus- och utomhusmiljöer med mera.

  Teaterbaren öppnar en timme innan föreställningen och håller öppet även i pausen. I Teaterbaren en trappa upp i Berättarladan finns bakverk och smörgåsar samt kaffe/te, vin och öl att köpa.

  Föreställningen börjar kl 16 med insläpp 15.45. Föreställningens längd är 3 timmar inkl paus.

 • Resefakta

  Ingår i resans pris:
  Bussresa i modern turistbuss
  Lunchbuffé
  Entré Rottneros park
  Teaterbiljett
  Kvällssmörgås och dryck på vägen hem

  Tillkommer:
  Ev dryck, övriga måltider, avbeställningsskydd, reseförsäkring.


  Vid avbokning senare än 30 dagar före avresa betecknas anmälningsavgiften som avbokningskostnad.

  I övrigt se resevillkor för dagturer.

 • Parkeringsmöjlighet i Nybble utanför Örebro

  Kostnadsfri parkering finns vid Palm & Gyll för våra resenärer under resdagarna. Vägbeskrivning finns att få, eller se google maps.

  Länk för mer info: https://palmochgyll.se/pnybble

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Nybble Palm & Gyll 09:15
Dyringe Gård Hållplats 09:20
Kumla Busstationen 09:45
Marieberg Hpl Gamla Kumlavägen 09:55
Adolfsberg Hpl Korskyrkan 10:00
Örebro Resecentrum hpl N 10:15
Vintrosa Hpl Lannakorset buss slingan 10:30
Karlskoga Busstation 10:50
Kristinehamn Rastplats Kvarndammen 11:05
Stolpen Hpl Stolpen 11:15
Väse Hpl Väsemotet 11:25

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
25/8Buss Mer än 81 575:-Boka