Skip to main content

Sparesa till Kosta Boda Art Hotel

Välkommen med på en lyxig sparesa till Kosta Boda Art Hotel!

Glasriket – en lika het spa- som designupplevelse

Det småländska konstglaset har blivit berömt världen över och återfinns i många svenskars hem. Till Glasriket kommer årligen över en miljon besökare för att uppleva den fascinerande tillverkningsprocessen vid de heta ugnarna, och inte minst för att handla glas. 

Vi bor på det 4-stjärniga spahotellet Kosta Boda Art Hotel där vi kopplar av i en skön miljö som har allt man kan önska för både kropp och själ – helt omgivna av glaskonst!

På Kosta Outlet kan man fynda bland glas, mode, skor, outdoor etc. Med lite tur finns chans att spara upp till 70% på de vanliga butikspriserna.

För de som så önskar väntar en oförglömlig kväll med glasblåsning, musikunderhållning till hyttsill och givetvis småländsk ostkaka med grädde och sylt till efterrätt. 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1

  Vi beger oss från Örebro på morgon och tar vägen tar vägen via Askersund, Motala och Vetlanda på vår resa söderut. Vi gör paus för fika innan vi fortsätter vår resa genom det småländska landskapet. Vid lunchtid anländer vi till Destination Kosta. Lunch intas på egen hand. Det finns flera restauranger på området att välja mellan. Kl 15 checkar vi gemensamt in på det spektakulära designhotellet Kosta Boda Art Hotel. Resten av eftermiddagen är fri tid för spa och/eller shopping.

  Hotellet och spaavdelningen är designade av sju framstående formgivare och glaskonstnärer, inget rum är det andra likt. Spamiljön är uppbyggd som en kreativ undervattensvärld fyllt med blå mosaik, elegant ljussättning och en undervattensutställning av glaskonstverk på botten av inomhuspoolen. Hotellets naturliga samlingspunkt är Glasbaren. Här kan du slå dig ner på en uppvärmd och belyst glasstol samtidigt som du njuter av något att dricka i ett vackert kristallglas signerat Orrefors och beställer in en bit mat från pubmenyn.

  På Kosta glasbruk produceras både Kosta Boda och Orrefors, vilka tillhör två av världens främsta varumärken när det gäller glas och glaskonst. På Kosta Outlet kan man fynda bland glas, mode, skor, outdoor etc. Med lite tur finns chans att spara upp till 70% på de vanliga butikspriserna.

 • Tillval: Hyttsill

  På kvällen beger sig de som bokat Hyttsill till glashyttan för en traditionell tillställning där rejäl småländsk mat dukas upp. Vi bjuds på underhållning och glasuppvisning till maten. Eventuellt finns möjlighet för någon modig i sällskapet att själv prova på glasblåsning under kvällen.

  Hyttsillsmat består först och främst av insaltad sill tillagad med lök och grädde. Till det hör även isterband, saltfläsk och bakad potatis med kryddsmör. Det är typisk mat för trakten som går långt tillbaka i tiden då hyttan också var bygdens samlingspunkt. Hyttsillen avslutas med kaffe och en traditionell småländsk ostkaka med sylt och grädde.

  Hyttsillen bokas av resenären vid anmälan till resan.

  ANDRA ALTERNATIV

  För de resenärer som inte väljer att boka hyttsill tipsar vi om pubmenyn i Glasbaren och hotellets restaurang Linnéa som är öppen alla dagar. Resenären själv bokar bord på restaurang Linnéa vid ankomst till hotellet.

 • Dag 2

  Efter en härlig hotellfrukost möter vår guide upp och tar oss på en intressant visning i glasets tecken i glashyttan och Kosta Art Gallery. Resterande del av förmiddagen spenderas på egen hand. Efter lunch samlas vi för hemfärd. Vi vänder hemåt igen och gör även ett stopp vid Rudenstams Gårdsbutik utanför Huskvarna. Vi beräknas åter vara i Örebro framåt kvällen.

 • Utställning på Art Gallery med Kjell Engman

  Kjell Engman kommer från en familj av musiker och har själv en bakgrund som professionell rockmusiker, främst gitarrist. Det musikaliska arvet gör sig påmint i hans glaskonst, inte bara genom hans välbekanta instrument i glas utan i den musikaliska, dansanta känsla och livsglädje som många av hans objekt och figurer utstrålar. Engman arbetar också med musik i de världar han skapar i sina installationer, till vilka han komponerar soundtrack som ingår i helhetsupplevelsen.

  ”De större sammanhangen är det jag brinner för – helheten”, säger Engman. ”Jag älskar att skapa världar med scenografier, ljudmattor, ljus och andra effekter, till och med doft, att bygga upp stämningar och handlingar. Jag tänker på mina installationer lite som om de vore filmer utan dialog – som att jag är regissör och glasfigurerna är mina skådisar, mina artister. Jag vill gärna bjuda betraktaren på upplevelser för flera sinnen och stimulera deras egen kreativitet, och bjuda in till olika tolkningar.”

  - Destination Kosta

 • Glasriket

  Glasriket kallas ett område i Småland som sedan 1700-talet är känt för en omfattande glasindustri. I dag finns 13 glasbruk och studiohyttor i Glasriket. Som officiell benämning är Glasriket ett etablerat och formaliserat samarbete mellan Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge kommuner i Småland (Kalmar och Kronobergs län) samt de verksamma glasbruken och studiohyttorna.

  Kosta Boda är Sveriges äldsta glasbruk och grundades 1742. Namnet Kosta kommer från inledningsbokstäverna i de båda grundarna Anders Koskull och Georg Bogislaus Staël von Holsteins efternamn. Med tiden kom även orten där bruket var beläget att uppkallas efter glasbruket. Idag ägs Kosta Boda av New Wave Group AB.

 • Resefakta

  Ingår i resans pris:
  Bussresa
  Besök i Glasriket på Destination Kosta
  En hotellövernattning med del i dubbelrum
  En frukost
  Guidning i Glashyttan och Kosta Art Gallery
  Spaentré, lån av morgonrock och tofflor
  Utcheckning från hotellet kl 14 dag 2
  Besök på Rudenstams gårdsbutik utanför Huskvarna på hemvägen


  Tillkommer:
  Hyttsill
  Enkelrumstillägg
  Övriga måltider
  Fika
  Måltidsdryck
  Ev avbeställningsskydd och reseförsäkring. Erbjuds inte av Palm & Gyll men vi rekommenderar de som inte har via hemförsäkring/kreditkort att teckna på erv.se

 • Parkering i Nybble utanför Örebro

  Kostnadsfri parkering utan el finns vid Palm & Gyll för resenärer under resdagarna. Se länk: https://palmochgyll.se/pnybble

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Nybble Palm & Gyll Buss 07:00
Örebro Resecentrum hpl A 07:30
Kumla Resecentrum 07:50
Hallsberg Resecentrum hpl för ers trafik (Baksidan av stationen) 08:05
Askersund Shell / Hotell Norra Vättern 08:40
Motala Resecentrum hpl för ers trafik 09:20
Mjölby Mc Donalds 09:45

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
24/9BussKosta Boda Art HotelMer än 82 650:-Boka
29/10BussKosta Boda Art HotelMer än 82 650:-Boka