Skip to main content

Fira 17 maj i Oslo

Vi åker västerut och är med på en av årets höjdpunkter i vårt grannland Norge - nationaldagsfirandet på Oslos paradgata Karl Johann den 17 maj. Här tar vi del av parader, äter glass och går omkring i folkvimlet. Brasilien har sin kaneval och Irland har sin Saint Patrics Day. Norges motsvarighet är "syttende maj", som firas till minne av att Norges författning undertecknades den dagen år 1814. Det går inte att ta miste på att det här är en viktig dag för norrmännen!

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Välkommen att boka på väntelista så bekräftar vi er bokning om det finns hotellrum.

 • Dag 1: Örebro - Oslo

  Start från Nybble kl 07.30. Vi kör längs E18 västerut via Karlskoga, Kristinehamn och Karlstad. Paus för lunch gör vi strax innan vi åker över norska gränsen. När vi kommit till Osko checkar vi in på Thon Hotel Opera. Hotellet ligger mycket centralt. På kvällen har vi möjlighet att strosa runt och se de trevliga kvarteren kring rådhuset och Akers Brygge och äta mat på egen hand där det passar.

 • Tillval: Guidad rundtur i Oslo

  En guide möter upp vid hotellet och de som anmält sig till rundturen åker med vår buss på en tur i staden med flera stopp. Normalt brukar guiderna ta med grupperna till Holmenkollen, Vigelandsparken och Operan som fasta punkter. Där promenerar vi runt tillsammans och hör berättas om mycket intressant.

 • Dag 2: Oslo - Örebro

  Dagen börjar med en härlig frukostbuffé. Du bestämmer själv över dagen fram till dess vi åker hem kl 15. På förmiddagen letar man på platser utefter Karl Johann där man tror att man kan se bra. Karl Johann är en lång gata och även om det är många som samlas där så finns det alltid någonstans att stå. De många skolornas elever paraderar, spelar och viftar med sina flaggor. Folk från Stortinget, regeringen och Oslo kommun tar emot grupperna och vinkar outtröttligt. Det är fest i Oslo! Alla har tagit på sig de finaste kläderna. Bunaderna, folkdräkterna, går i arv från generation till generation. För norska glassförsäljare är nationaldagen en av årets verkliga höjdpunkter. Enligt NTB säljer norska glassproducenter ca 30 miljoner glassar i samband med nationaldagen. Vi räknar med att vara åter i Örebro ca 21-22-tiden.

 • 17:e maj

  Norges konstitution godkändes enhälligt av Eidsvollförsamlingen den 16 maj 1814 och undertecknades nästa dag. Studenter och andra började fira händelsen spontant, men kung Karl Johan av Sverige och Norge förbjöd festligheterna mellan 1820 och 1829. 1833 höll poeten Henrik Wergeland det allra första officiella 17 maj-talet, och sedan dess har dagen firats som Norges nationaldag. 1870 föreslog författaren Bjørnstjerne Bjørnson, som skrev Norges nationalsång "Ja, vi elsker dette landet", att man skulle fira dagen med en barnparad i Christiania (nu Oslo).

  Den 17:e maj är en riktig folkfest, särskilt för barnen. Dagen brukar börja med en speciell 17:e majfrukost, ofta i form av knytkalas med grannar och vänner. Där bjuds det på nybakat bröd, äggröra, rökt lax och champagne för de vuxna. Den största paraden går genom Oslo där 100 000 personer som viftar med flaggor och hurrar när barn från ungefär 100 skolor passerar. I Oslo är kungafamiljen på plats och vinkar till folkmassorna från slottets balkong.

 • Resefakta

  Inkluderat i resans pris:
  Bussresa
  1 hotellövernattning, del i dubbelrum
  1 frukost

  Tillkommer:
  Enkelrumstillägg
  Övriga måltider
  Fika
  Måltidsdryck
  Ev tillval och utflykt
  Ev avbeställningsskydd och reseförsäkring. Erbjuds inte av Palm & Gyll men vi rekommenderar de som inte har via hemförsäkring/kreditkort att teckna på erv.se

  För nordiska medborgare räcker det med att ta med en giltig ID-handling med på denna resa. Övriga nationaliteter ska medtaga pass och ev visum.

  Viktigt!
  Det mobiltelefon nr ni anger vid bokning skall vara nåbart under hela resan.

 • Parkeringsmöjlighet i Nybble utanför Örebro

  Kostnadsfri parkering finns vid Palm & Gyll för våra resenärer under resdagarna. Vägbeskrivning finns att få, eller se google maps.

  Länk för mer info: https://palmochgyll.se/pnybble

Karta

Hotell

Thon Hotel Opera
Detta hotell har ett utmärkt läge, bara 100 meter från Oslos centralstation och 300 meter från stadens operahus. Hotellet serverar en stor frukostbuffé, och här finns även en bar som specialiserar sig...