Efter tidig frukost beger vi oss mot Röros och den traditionsenliga vintermarknaden. Vi anländer till Röros i god tid för att hitta en bra plats till marknadens officiella invigning på tisdagen kl 12. Många marknadsstånd håller redan öppnat på förmiddagen.
Genom en kunglig förordning bestämdes år 1853 att varje år, den tredje tisdagen i februari månad, skulle en marknad (martnan) hållas i den norska staden Röros i Sör Trondelag. Kung Oskar I, den andre i den nya franska Bernadotte-dynastin, ville knyta Norge och Sverige närmare varandra. Det rörde sig framför allt om handelsvägar och handelsförbindelser mellan två kopparstäder: Falun och Röros. Röros Kopparverk har historiskt betytt mycket och gjorde det möjligt för människor att bosätta sig. Gårdar byggdes längs med handelsvägarna där resenärer kunde stanna för mat, logi och vila. Staden har bevarat mycket av sin ursprungliga karaktär med ett gatumönster anlagt på 1600-talet.
På gammaldags vis anländer bönder och packare med hästar och slädar från Österdalen, Hedmark, Gudbrandsdalen, Gauldal, Selbu och Tydal och även Dalarna och Härjedalen. De av oss som vill anländer till Malmplatsen för att se de ca 80-90 ekipagen anlända vid öppningsceremonin. En del har färdats i veckor över isar och genom snöstormar för att komma fram. Andra har tagit hjälp av lastbil när tövädret satt grus i maskineriet. Efter ankomsten blir hästarna och packarna inhysta på gårdar i stadens centrum. Här är du varmt välkommen till en upplevelse som ger dig känslan av att stiga in i en annan tid.
Efter detta har vi gott om tid att strosa omkring i världsarvsstaden och insupa den historiska atmosfären. Här finner vi både gammaldags och moderna hantverk och kulturinslag som konserter, teater och dans. Eller varför inte åka med på en kortare tur med häst och släde? Tombolan i Sangerhuset är mycket populär. Här säljs kaffe och våfflor medan pengar växlas mot en lott eller tia i kjinnbytta. Många av priserna är gott, traditonellt hantverk. Det lokala matmeckat har också ett antal bra restauranger och mikrobryggerier. Ren, röding och annat vilt återfinns ofta på menyn.
Kl 17 säger vi adjö till Röros för den här gången och åker tillbaka till vårt hotell centralt beläget i skidorten Oppdal. Här kan man välja att äta ute på egen hand i Oppdal eller välja middag på hotellet som tillval. När det blir dags sover vi gott i sköna hotellsängar.