Skip to main content

Vildmarksvägen när fjället brinner

Följ med till fjälls på en fem dagar lång resa utöver det vanliga. Många menar att Vildmarksvägen är Sveriges vackraste turistväg, rakt in i fjällvärdens fantastiska miljö. De vyer som normalt bara fjällvandrare har tillgång till finns nu att skåda från bussfönstret. Här uppe är luften hög och klar och de glödande höstlöven visar sin enastående prakt. Resan har även inslag av spännande norrländsk gastronomi.

 

 

 

Foto: Vilhelmina kommun

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten - Östersund

  Vi startar från Örebro och åker via Arboga, Köping, Västerås, Falun, Mora, Orsa, Sveg, Frösön. Stopp gör vi för såväl kaffe som lunch på lämpliga ställen utmed vägen. Framåt kvällen anländer vi till Hotell Gamla Teatern, en kulturpärla i Östersund. Vi äter gemensam middag på kvällen.

 • Dag 2: Östersund - Vildmarksvägen - Saxnäs

  Efter frukost lämnar vi vårt hotell i Östersund för att åka vidare mot Strömsund. Här börjar färden längs Vildmarksvägen! Genom Vattudalen och vidare mot Gäddede, en vacker sträcka där skogar möter fjäll, sjöar och älvar och strax är vi inne i Sveriges björntätaste område. Vi stannar till vid det ovanliga Hällingsåfallet, som störtar sina vattenmassor 43 meter rakt ner i norra Europas längsta vattenfyllda kanjon. Genom vattnets erosion blir kanjonen för övrigt längre för varje år. Därefter äter vi lunch, ingår i resans pris. Färden går sedan via Jormvattnet, där Frostviksfjällen blånar och vi bjuds på natursceneri efter natursceneri av nästan överväldigande slag.

  Den välkända Stora Blåsjön bjuder förhoppningsvis på sitt mest blåblanka vatten. Efter Blåsjön förändras landskapet och snart är vi ovan trädgränsen på det ca 10 km långa kalfjället Stekenjokk. Detta är en av de två landsvägar i Sverige som går över kalfjäll. Högsta punkten på Vildmarksvägen över Stekenjokk är 876 meter över havet. Vägen hålls stängd under vintern och varje vår sker ett omfattande plogningsarbete för att få fram den asfalterade vägen till våren och försommaren. Efter att ha passerat gränsen mellan Jämtland och Lappland är vi strax framme vid den plats på fjället där Stekenjokkgruvan drevs åren 1976 – 1988.
  När vi lämnat kalfjället fortsätter vägen genom en vacker dalgång förbi Klimpfjäll, en pittoresk liten fjällby, som kan bjuda på det mesta av vad en fjällturist önskar sig. Efter en upplevelserik dag checkar vi in på Saxnäsgården Hotell & Konferens belägen bedövande vackert vid Kultsjöns strand med Marsfjällsmassivet som mäktig kuliss. Det serveras middag i hotellets restaurang medan vi njuter av den fantastiska natur som omger oss.

  Östersund - Vildmarksvägen - Saxnäs
 • Dag 3: Heldag i Saxnästrakten

  Efter frukost kan vi ta en promenad i vackra Saxnäs och njuta av den klara fjälluften. Längs Kultsjön kör vi sedan till Norgefarargården och Fatmomakke, samernas gamla kyrkplats. Denna har sedan 1780-talet varit den givna årliga mötesplatsen inte bara för samerna utan även för den fast boende befolkningen. Vi återvänder till Saxnäsgården för lunch (ingår). Nästa stopp blir den mäktiga Trappstegsforsen, som verkligen är sevärd. Här gör vi ett kort uppehåll för fotografering. I Marsliden besöker vi Lars och Brita Pålssons nybyggarstuga som är en rekonstruktion uppförd på grunden där det första nybygget år 1856 uppfördes. Vid idylliska Grytsjön stannar vi vid en skvaltkvarn. Sedan åter till Saxnäsgården för middag och övernattning.

  Heldag i Saxnästrakten
 • Dag 4: Saxnäs - Sollefteå

  Efter frukost är det dags att säga adjö till Saxnäsgården och vi fortsätter vår resa utefter den långa Malgomajsjön ner till Vilhelmina. Här besöker vi Vilhelmina museum som är inrymt i den gamla sockenstugan från 1890-talet, och visar traktens historia från forntid till nutid. Redskap från nybyggartidens självhushåll blandas med samiska föremål. I Vilhelmina gör vi också ett besök hos makarna Risfjell som tillverkar och säljer sameslöjd. Lyssna på när innehavarna berättar om samisk kultur och historia och köp äkta samiska textilier, smycken och andra presentartiklar. Lunch (ingår) lagad på norrländska råvaror äter vi innan avfärd från Vilhelmina. Låt er väl smaka!
  Vi fortsätter vår resa mot Sollefteå längs Ångermanälven, en gång Sveriges främsta timmerväg. Vår guide berättar historier från trakten. Här skiftar landskapet mellan vildmark med djupa skogar och genuin kulturbygd. Byarna längs älven har en historia ända tillbaka till stenåldern med rika lämningar. Framåt kvällen når vi Hotell Hallstaberget där vi ska bo för natten. Gemensam avslutningsmiddag.

 • Dag 5: Sollefteå - Hemorten

  Efter en god frukost är det dags att lämna Sollefteå för att bege oss söderut mot våra hemorter. Vi färdas utmed Höga kusten och passerar flera intressanta städer och platser innan vi slutligen är hemma igen med nya och härliga minnen i bagaget.

 • Resefakta

  Inkluderat i resans pris:
  Bussresa 5 dagar
  4 hotellövernattningar, del i dubbelrum
  4 frukost
  4 middag
  3 lunch (dag 2, 3 och 4)
  Entré Vilhelmina Museum
  Reseledare


  Tillkommer:
  Enkelrumstillägg, 1645 kr
  Övriga måltider
  Fika
  Måltidsdryck
  Ev övrig entré kostnad
  Ev tillval och utflykt
  Ev avbeställningsskydd och reseförsäkring. Erbjuds inte av Palm & Gyll men vi rekommenderar de som inte har via hemförsäkring/kreditkort att teckna på erv.se


  Det mobiltelefon nr ni anger vid bokning skall vara nåbart under resan.

  Minsta antal for resans genomförande är 25 resenärer.

  Vi reserverar oss för ev fel vad gäller tid, prisändringar som vi inte råder över samt förbehåller oss rätten att vid behov ändra dagordningen.

 • Resväg

  Vid påstigning senare än Sala innebär att påstigning och avstigning blir på olika platser.
  Möjliga avstigningsplatser sista dagen före Sala. Längs E4 from Härnösand tom Gävle. Sedan Hedesunda, Heby Därefter samma platser som påstigning from Sala.

 • Parkeringsmöjlighet i Nybble utanför Örebro

  Kostnadsfri parkering finns vid Palm & Gyll för våra resenärer under resdagarna. Vägbeskrivning finns att få, eller se google maps.

  Länk för mer info: https://palmochgyll.se/pnybble

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Nybble Palm & Gyll garage 07:00
Örebro Resecentrum hpl N 07:30
Arboga Dinners / Mc donalds 08:00
Köping Macken vid Skinngubben 08:15
Hallstahammar Cirkel K vid E18 08:30
Västerås Shell Rocklunda 08:45
Sala Rastplats Evelund 09:15
Avesta Dalahästen ( Rast 09:45 - 10.15) ( Ej avstigning ) 10:15
Hedemora OKQ8 Callerholmsgatan ( Ej avstigning ) 10:30
Borlänge Hpl Resecentrum ( Ej avstigning ) 11:00
Falun Busstation Terminal 1 ( Ej avstigning ) 11:20
Rättvik Station Station ( Ej avstigning ) 12:00
Mora Restaurang Moraklockan ( Rast 12:30- 13:15 ) ( Ej avstigning ) 13:15

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
10/9BussVildmarksvägen2024Mer än 89 495:-Boka

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Best Western Hotel Gamla Teatern
I ett av Europas äldsta trähus i den jämtländska staden Östersund hittar du Best Western Hotel Gamla Teatern. Kliv in i byggnaden och det framgår genast var hotellet har fått sitt namn ifrån – här möt...

Övernattning dag 2 - 4

Saxnäsgården Hotell & Konferens
Saxnäsgården Hotell & Konferens ligger vackert mellan sjöar, skogar och höga fjäll i byn Saxnäs efter Vildmarksvägen i södra Lappland, cirka en timme från Vilhelmina. Saxnäsgården är en komplett anläg...

Övernattning dag 4 - 5

Hotell Hallstaberget
Njut av Hotell Hallstabergets SPA med vidunderlig utsikt över stad, skog, berg och älv. Här kan ni koppla av i bubbelpooler, kallpool, olika bastu upplevelser, stor varmpool samt utomhus hottub spende...