Skip to main content

Jokkmokks vintermarknad med besök i Kiruna och Ice Hotel Jukkasjärvi

Välkommen med till en minnesvärd vinterupplevelse i norra Sverige!

För oss sörlänningar vilar det ett exotiskt drag över en resa till Jokkmokk och Kiruna. Vi kan vara ganska säkra på att få uppleva en riktig vinter då snön knarrar under skorna och andedräkten ångar från marknadsfolket.

Vi gör ett besök i världens första och största ishotell som skapats av snö och is från den vilda Torne älv, och som återuppstått i ny skepnad varje år sedan 1989. Många av våra resenärer menar att Icehotel i Jukkasjärvi är en oförglömlig upplevelse!

Resan ger också en fantastisk möjlighet att se norrsken. I områdena kring Gällivare / Kiruna, inom den sk norrskensovalen är, tack vare ett vanligtvis stabilt inlandsklimat, våra chanser att se norrsken idealiska. Vi hoppas på klart väder för att så många som möjligt ska få chansen att uppleva hur det magiska norrskenet dansar på himlen över våra huvuden.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Vi är glada över det positiva gensvar vi fått på resan. Nu är alla platser bokade men det finns möjlighet att anmäla sig till väntelistan. Det händer i bland att resenärer avbokar sin plats och då finns möjlighet för de som står på väntelistan att komma med.

 • Dag 1: Hemorten - Umeå

  Resan startar vid vårt garage utanför Örebro, Här finns möjlighet att parkera bilen under resdagarna, se info nedan. Resan går via E18 från Örebro till Enköping och sedan från Uppsala följer vi E4 norrut.
  Se resvägar och avresetider under separat rubrik.
  Vi följer norrlandskusten uppåt mot Umeå och delar in dagen i etapper om pauser för fika och lunch. Vid 18-tiden räknar vi med att vara framme vid Scandic Hotel Syd i Umeå för gemensam middag.

  Observera att påstigningstiderna efter norrlandskusten är preliminära. Väglag, antal påstigningsplatser och längd raster påverkar tiderna. Räkna med att vi kan komma tidigare än utsatt tid och då är det viktigt att vi kan nå er på det mobil nr ni uppger vid bokning.

  Anslutning från Stockholm
  Vi har planerat resan för att det ska gå smidigt att ansluta från Stockholm.
  Tag tåget till Uppsala C. Vi har påstigningsplats framför Elite Hotel Academia bredvid centralstationen.
  Vid en större grupp från Stockholm kan vi också ordna anslutningsbuss. Kostnad för anslutningsbuss tillkommer.

 • Dag 2: Umeå - Gällivare

  Efter en god frukost fortsätter vi följa norrlandskusten norrut till Töre innan vi svänger in på E10 mot Gällivare.

  Efter vägen gör vi stopp för fika och Lunch på lämpliga platser.

  Vid Luleå gör vi en avstickare mot Gammelstads kyrkby och beskådar världsarvet. Gammelstad har landets största och bäst bevarade kyrkstad med 404 stugor och 552 kammare.

  Vi njuter av vinterlandskapet och eventuellt kan vi se några renar efter vägen. Vid ankomst checkar vi in på Grand Hotel Lapland, mitt i Gällivare centrum och äter vi middag gemensamt för att sedan njuta av sköna sängar. Med lite tur har vi klart väder och får se norrsken.

 • Dag 3: Gällivare

  Idag kan man välja mellan att rå sig själv helt med egen upptäcktsfärd i Gällivare eller följa med på rundtur i Gällivare och utflykt Kiruna / Jukkasjärvi.

  På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3: Bussrundtur Gällivare Malmberget

  Efter frukost samlas vi i bussen utanför hotellet. En lokal guide ger oss en historisk tillbakablick som sträcker sig från 1600-talet fram till idag med den nu pågående världsunika stadsomvandlingen i Gällivare. Vi åker genom Gällivare, Malmberget och Koskullskulle och ser gamla historiska byggnader, hus som nu har flyttats till nya bostadsområden såväl som nya arkitektprisade byggnationer. Rundturen tar ungefär två timmar.

 • Dag 3: Utflykt Jukkasjärvi och Kiruna

  Utflykt till Jukkasjärvi och Kiruna som ligger 13 mil norr om Gällivare. Vi börjar med en tur genom Kiruna för att få en överblick av staden och stadsomvandlingen. Därefter åker vi till Jukkasjärvi för att äta en sen lunch i Ishotellets varma restaurang. Vi fortsätter dagen med guidning och fri tid att gå runt i ishotellet. Vi räknar också med att kunna besöka Kiruna och Jukkasjärvi kyrka om de är öppna för besök.

 • Dag 4: Gällivare - Jokkmokk - Piteå

  Efter en god frukost åker vi mot Jokkmokk och räknar med att vara där vid 10-tiden. Olika evenemang varvas med den traditionella försäljningen. Kl 12-13 går renrajden genom samhället. Se gärna www.jokkmokksmarknad.se.
  Fram emot sen eftermiddag fortsätter vi mot Piteå, en ca 2,5 timmars resa och checkar in på Hotel Piteå Havsbad för middag och övernattning.

 • Dag 5: Piteå - hemorten

  Ännu en härlig hotellfrukost smakar bra före avresa söderut. Vi har fullt med nya upplevelser och kanske en och annan souvenir i bagaget och vi kan lugnt luta oss tillbaka och njuta av vyerna som passerar förbi bussfönstret medan vi tar oss allt närmare hem. Vi räknar med att vara åter i Örebro vid ca 22.30-tiden.

 • Vinterresa

  En vinterresa är alltid lite speciell. Knarrande snö under fötterna. Gnistrande vita fält med snö tyngda träd.
  Ja en vinterresa är en fantastisk upplevelse bara man är rätt förberedd. Vi hade ett år -40 i Jokkmokk. Den gruppen var väldigt nöjda med marknadsupplevelsen trots kylan och tack vare att alla var rätt utrustade. Nästa år låg temperaturen närmar 0 så det kan variera.

  Några tips på vad du behöver ha med dig för att resan ska bli en positiv upplevelse.

  Varma kläder, gärna flera tunna lager så du kan variera efter temperatur.

  Rejäla varma skor med grov sula, ej inbyggda broddar.

  Lösa broddar att sätta på skorna vid behov. (Får inte vara på i bussen)

  Rejäl mössa som täcker öronen och halsduk.

  Handskar eller vantar? Blir det riktigt kallt är det bättre med vantar så fingrarna har möjlighet att värma varandra. Tag med båda.

  Läkemedel som kan frysa. Tänk på att det kan bli minusgrader i bagagerummet, Tag med en liten bag som du kan ta med in i bussen.

 • Resefakta

  Ingår i resans pris:
  Bussresa
  Besök på Jokkmokks vintermarknad
  Fyra hotellövernattningar med del i dubbelrum
  Fyra middagar
  Fyra frukostar
  Rundtur och guidning i Gällivare - Malmberget.
  Utflykt till Kiruna & Jukkasjärvi
  En lunch vid Ice hotell
  En entré till Ice hotell
  Guidning i Ice hotell

  Tillkommer:
  Enkelrumstillägg
  Övriga måltider
  Fika
  Måltidsdryck
  Ev avbeställningsskydd och reseförsäkring. Erbjuds inte av Palm & Gyll men vi rekommenderar de som inte har via hemförsäkring/kreditkort att teckna på erv.se
  ev motorvärmarkostnad i Nybble

  Viktigt!
  Det mobiltelefon nr ni anger vid bokning skall vara nåbart under hela resan.

 • Parkeringsmöjlighet i Nybble utanför Örebro

  Kostnadsfri parkering finns vid Palm & Gyll för våra resenärer under resdagarna. Vägbeskrivning finns att få, eller se google maps.

  Länk för mer info: https://palmochgyll.se/pnybble

Karta

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Scandic Umeå Syd

Övernattning dag 2 - 4

Grand Hotel Lapland
Grand Hotel Lapland är ett konferens- och familjehotell i centrala Gällivare med den norrländska naturen inpå knuten. Här finns moderna rum, flexibla möteslokaler, bowling, gym samt bastu...

Övernattning dag 4 - 5

Pite Havsbad