Skip to main content

Nordkap - Lofoten Midnattssolens land

Våra Nordkalottenresor burkar vara uppskattade och välbokade, ständigt återkommande klassiker under årtionden och har kommit att innehålla många intressanta smultronställen. Åtminstone en gång i livet vill man ju se Nordkap! För några korta sommarmånader väcks naturen till en explosiv förvandling. Människor, djur och natur lever upp efter den långa vinterns gastkramande kyla. Och när man en gång varit på Nordkalotten längtar man tillbaka till vidderna där solen aldrig går ner så här års.*

Resan börjar och slutar i Närke. Vi erbjuder gratis parkering vid vårt kontor i Nybble utanför Örebro och ger gärna tips om hotell för den som kommer långväga ifrån.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Avstämning med hotell för båda avgångarna är gjorda. Vi har plats i bussen för några yttligare. Boka på väntelistan så bekräftar vi när vi fått klart med hotellrum.

 • Dag 1: Hemorten - Örnsköldsvik

  Start från Nybble och Örebro. Vi åker på E18 till Västerås och vidare mot Uppsala. Höga Kusten bron och längs kustvägen med 30 broar över dalsänkor och vattendrag är definitivt en upplevelse! Vi gör paus för fika och lunch efter vägen. Vi bor den här första natten på Scandic i Örnsköldsvik.

 • Dag 2: Örnsköldsvik - Kemi / Torneå*

  Vi fortsätter vidare norrut. Vi passerar under dagen Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå. I Luleå gör vi ett uppehåll vid Världsarvet Gammelstad för att uppleva det som var stadens centrum ända fram till 1600-talet och då svenskarna hade kyrkoplikt. Här finns 404 kyrkstugor i nära ursprungligt skick, alla välmålade i Falu rödfärg, med vita knutar i ett slag av nordisk furuidyll. Vi åker vidare och dagens mål är Scandic Kemi vid Bottenviken,* alldeles efter att vi passerat Torneälven och gränsen till Finland. Middag.

  *Resa 2 övernattar på Park Hotel Torneå i Torneå.

 • Dag 3: Kemi - Saariskelä

  Efter frukost fortsätter vi utefter Kemi älv nordost mot Rovaniemi, staden som Alvar Alto har satt sin prägel på. Norr om Rovaniemi blir det en paus hos jultomten vid Polcirkeln. I Sodankylä passar det med ett stopp vid en av de äldsta träkyrkorna i Finland, byggd 1689, finansierad av kung Karl XI. Snart nog är vi framme vid Lapland Hotels Reikonlinna i hotellbyn Saariselkä för middag och övernattning.

 • Dag 4: Saariskelä - Honningsvåg

  Allra först följer vi stranden av Enare Träsk och snart kommer vi till gränsen till Norge. I Karasjok finns ett samiskt centrum med souvenir och hemslöjdsförsäljning. Vi fortsätter mot Laxelv och följer Porsangerfjorden. Från Kåfjord går numera en tunnel under vattnet ut till Honningsvåg på Mageröya. Vi checkar in på vårt hotell, preliminärt Scandic Nordkapp. Här vilar vi en stund före middagen och kvällens äventyr. Nu är det dags för något av det allra viktigaste på resan; Nordkapsklippan! Vi hoppas på solsken från klar himmel men råder ju inte över väder och vind. Man har mycket att se och upptäcka ute på klippan. En supervideo, shopping, utsikten från champagnegrottan, den siamesiske kungens paviljong och så förstås känslan att stå där ute 307 meter ovanför Ishavet. Strax efter midnatt åker vi tillbaka till hotellet och sover några timmar.

 • Dag 5: Honningsvåg - Oteren

  Efter frukost är det dags att åka tillbaka till fastlandet. Vid Olderfjord svänger mot Skaidi och Sennaplatån. I Alta stannar vi för en paus och besök på muséet för dem som så önskar. En mycket omväxlande natur, något av det vackraste i Nordnorge! Vid Gildetun beundrar vi utsikten. Vårt mål idag är Welcome Inn Lyngskroa i Oteren.

 • Dag 6: Oteren - Svolvaer

  Nu är det Lofoten vi har i sikte! Vägen går genom Bardudalen och via Bjerkvik ut till det fascinerande ölandskapet Lofoten. Det här är en fantastisk värld att uppleva. Bergstopparna kallas för "tinder" och fiskelägena ligger tätt. På kvällen anländer vi till Svolvaer, preliminärt Scandic Hotel Svolvaer.

 • Dag 6 Utflykt: Båttur på Trollfjorden

  På kvällen, efter en tidig middag i Svolvaer, har vi möjlighet att åka med en tre timmar lång Trollfjordskryssning. En passagerarbåt tar oss till den trånga Trollfjorden. Vi brukar också få tillfälle att fiska ombord och se på när de majestätiska havsörnarna kommer och hämtar fiskrenset. Turen bokas vid reseanmälan. Vi rekommenderar gärna denna extratur eftersom vi vet att våra gäster brukar vara mycket nöjda efteråt. Kostnad 1 150 SEK.

  Båttur på Trollfjorden
 • Dag 7: Svolvaer - Bodö

  Ännu en skön dag på Lofoten bland fiskebåtar och rorbur. Vi kör en tur till Henningsvaer, "Lofotens Venedig", till Borge med sin vikingaborg. Den ena vackra vyn avlöser den andra. På eftermiddagen besöker vi fiskeläget Å, som är en av de få handelsplatser i Norden som bevarats i sin ursprungliga form. Vi njuter av sjöresan från Å till Bodö innan vi anländer till Hotel Thon Nordlys i Bodö*.

  */ Resa 2 bor på Quality hotel Ramsalt, Bodö

  Svolvaer - Bodö
 • Dag 8: Bodö - Mosjöen

  Vi följer E6:an söderut men gör en extra avstickare ut till Saltstraumen och ser vattnet i den trånga Saltfjorden med fart fara fram på grund av tidvattnet. Även vid Polcirkeln stannar vi till och följer sedan vägen över den mäktiga högplatån söder ut vid Mosjöen. Vi bor på Fru Haugans Hotel i Mosjöen.

 • Dag 9: Mosjöen - Åre

  E6:an söderut följer järnväg och vattendrag genom bl a Namdalen. Vid Trondheimsfjorden finns historiskt intressanta gränstrakter sedan tusentalet år tillbaka som vi bekantar oss med. På kvällen anländer vi till hotel Åre Fjällsätra där vi välkomnas för resans sista natt. Avslutningsmiddag.

 • Dag 10: Åre - Hemorten

  Sista dagen! Vi styr hemåt genom de stora skogarna i finnbygderna mot Sveg, Mora, utmed Siljan mot Rättvik och Leksand och senare Borlänge och Örebro. Obs, att det är en annan resväg på hemresan före Örebro. Hemvägen går inte via Gävle, Uppsala, Västerås och Enköping. Borlänge är en bra knutpunkt för både buss- och tåganslutningar mot Mälardalen. På återseende säger vi!

 • Resefakta

  Tid resa 1: 24 juni - 3 juli 2024
  Tid resa 2: 1 aug - 10aug 2024

  Ingår i resans pris:
  Bussresa
  9 hotellövernattningar med del i dubbelrum
  8 middagar
  9 frukostar
  Entré till Nordkapsklippan

  Tillkommer:
  Enkelrumstillägg
  Måltidsdryck
  Övriga entréer och måltider
  Båttur på Trollfjorden 1 150 SEK

  Ev avbeställningsskydd och reseförsäkring erbjuds inte av Palm & Gyll men vi rekommenderar de som inte har via tex hemförsäkring att teckna via ERV. Se inför resan.

  Viktigt! Det mobiltelefon nr ni anger vid bokning skall vara nåbart under hela resan.

  Vi förbehåller oss rätten att justera priset om förändringar sker som vi inte råder över.

 • */Midnattssol och resa 2

  Resa 2 med avgång 1/8 har samma program som beskrivet ovan förutom att sista dagen för midnattssol på Nordkapsklippan är 29/7. Det innebär att solen går under horisonten mitt i natten en stund och det blir en annan upplevelse med ett annat ljus och färg. I övrigt är det samma upplevelse att komma till Nordklotten i början av augusti.

 • Parkering i Nybble utanför Örebro

  Kostnadsfri parkering utan el finns vid Palm & Gyll för resenärer under resdagarna. Se inför resan.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Nybble Palm & Gyll garage 07:00
Örebro Resecentrum hpl N 07:30
Arboga Dinners / Mc donalds 08:00
Köping Macken vid Skinngubben 08:15
Hallstahammar Cirkel K vid E18 08:30
Västerås Shell Rocklunda 08:45
Enköping Salavägen Busshållplats utanför Sibylla 09:20
Uppsala Busstation / Elite Hotel Academia 10:00
Gävle Centralstation hpl X 11:10
Tönnebro Hpl mitt för restaurang. 12:15
Söderhamn Station 12:35
Hudiksvall Circle K Hudiksvall E4 Utängs vägen 13:10
Sundsvall Busstation hpl P 14:20
Härnösand Busstation hpl Kaptensgatan 15:00
Höga Kusten bron Vid restaurangen 16:30
Örnsköldsvik Scandic 17:30

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
1/8BussHotell Nordkap - Lofoten 24621 475:-Boka

Hotell

Hotell Nordkap - Lofoten 24
För hotell på denna resa, se reseprogrammet. Vi reserverar oss för att hotellen i Honningsvåg och Svolvaer kan komma att ändras. Om så sker kommer de att ersättas med likvärdiga hotell i närheten...